Kreativno izražavanje slikanjem

Kreativno izražavanje slikanjem je metoda neverbalnog načina izražavanja osjećanja, potreba, podsvijesti ili različitih stanja unutarnjeg svijeta. Posebno je praktična za izražavanje doživljaja o kojima osoba ne želi ili nije spremna govoriti. Koristeći slikanje kao medijum, osobe doživljavaju neograničenu stvaralačku i kreativnu moć izražavanja koja neizostavno dovodi do psihičke rasterećenosti. Radi se o grupnoj metodi koja se primjenjuje u stojećem položaju i unutar posebno opremljenog likovnog ateljea.

Proces slikanja važan je kao i rezultat (slika) koji na kraju nastaje. Važno je ono što slika izražava i sadržava, njena emocionalna i komunikativna a nikako njena estetska vrijednost. Osoba kroz slikanje prenosi unutarnji svijet u vanjski. Ključ kreativnog izražavanja temelji se na prevazilaženju granica između unutarnjeg i vanjskog doživljaja, te dopuštanju spontanog izražavanja energije u sadašnjem trenutku, bez prethodne namjere ili cilja. Suočavanje sa sobom, odnosno izražavanje vlastitih osjećanja kroz izražavanje slikanjem je oblik samopomoći. Slikanje (uz stručno vođenje) može biti sredstvo samospoznaje, razvoja vlastite ličnosti, kreativnosti kao i relaksacije i prikupljanja energije.

Ova vrsta rada ne zahtijeva slikarsko predznanje niti talent, ali osoba treba biti otvorena i spremna na promjene i rad na sebi. Za razliku od govora, crtež je trajna zabilješka unutarnjeg procesa i uvijek mu se može iznova vraćati.